Afscheid in Berlijn december 2017

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Het eerste weekend van December togen we met 20 personen naar onze partnergemeente Berlijn-Baumschulenweg. Het was 33 jaar geleden, ook op eerste Advent, dat er voor het eerst een delegatie van (toen nog) de Voorhofgemeente op bezoek ging in (toen nog) Oost-Berlijn. En dit zal de laatste keer zijn, zo is besloten, aangezien het door de gemiddelde leeftijd van de deelnemers bezwaarlijk wordt de contacten te onderhouden.

De Berlijners hebben in hun ‘Gemeindesaal’ een fototentoonstelling ingericht van foto’s van de afgelopen 33 jaar. Dat geeft meteen genoeg gespreksstof (weet je nog…?). Zelfs de oude organist, al 87 jaar oud, was aanwezig om voor ons nog een keer op de vleugel te spelen! We maakten zaterdagmiddag per bus een tour door Berlijn en konden nog weer eens zien hoezeer de stad in die 33 jaar is veranderd – zeker sinds de val van de muur. Heel Berlijn was in kerstsfeer – prachtig verlichte straten en pleinen – en er waren overal kerstmarkten; wij bezochten die van Charlottenburg.

Eerste Adventszondag is in de Baumschulenweg-gemeente traditioneel ‘Plätzchensonntag’, hetgeen betekent dat er tijdens of na de kerkdienst kleine koekjes (plätzchen) worden gegeten. Bij de inleiding op de dienst geeft de predikant, Reinhard Kees, in prachtige bewoordingen de situatie en gevoelens weer, die ons in dit uur en in deze dienst bezighouden. Er worden geschenken uitgewisseld: wij ontvangen een mooi tegeltableau en schenken een kaars, die staat op een houten standaard die nog is gemaakt door Frits Stegeman. Aan het eind van de dienst zingen we elkaar toe met lied 416: ‘Ga met God en hij zal met je zijn’. Na de lunch nemen we afscheid van onze vrienden. De officiële bezoeken over en weer zijn hiermee tot een eind gekomen, maar persoonlijke contacten zullen blijven!

 

Petra ten Cate