Amnesty april 2021

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Egypte: Laat student Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrijDe Egyptische student antropologie Ahmed Samir Santawy doet onderzoek naar islam en abortus. Hij werd gearresteerd en geslagen. Hij wordt onterecht beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van nepnieuws.

Wat kun jij doen?

Schrijf vóór 1 mei 2021 naar de autoriteiten in Egypte. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. Adres Embassy of the Arab Republic of Egypte, H.E. Mr.Hatem Elsayed Mohamed Kamaleldin, Badhuisstraat 92,
2587 CL Den Haag. Roep hen op om Ahmed Samir Santawy onmiddellijk vrij te laten.

Geslagen en valselijk beschuldigd

Ahmed Samir Santawy (29) studeert antropologie in Wenen en doet onderzoek naar reproductieve rechten van vrouwen in Egypte. De veiligheidsdienst pakte hem op 1 februari 2021 in Caïro op. Vijf dagen lang wist niemand waar hij was. Ahmed zegt dat hij werd geblinddoekt en geslagen tijdens het verhoor.
De autoriteiten beweren dat Ahmed op Facebook kritiek uitte op de regering. Maar Ahmed zegt dat hij niks met het Facebookbericht te maken heeft. De beschuldigingen zijn complete onzin. De enige reden waarom Ahmed vastzit, is dat hij onderzoek doet naar issues rond religie en gender.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.

 

Schrijfactie Pakistan: waar is mensenrechtenverdediger Idris Khattak?

Mensenrechtenverdediger Idris Khattak uit Pakistan wordt sinds november 2019 op een onbekende plek vastgehouden door de autoriteiten, op basis van een vage aanklacht wegens spionage. Hij kan zelfs de doodstraf krijgen. Hij krijgt zeer waarschijnlijk geen eerlijke rechtszaak.

Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 mei 2021 naar de autoriteiten in Pakistan.

Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want ze hebben de plicht dit door te geven. Embassy of the Islamic Republic of Pakistan, H.E. Mr. Ambassador Shujjat Ali Rathore, Amaliastraat 5, 2514 JC Den Haag. Roep hen op om onmiddellijk bekend te maken waar Idris Khattak gevangenzit. En Idris’ rechtszaak moet niet door een militaire rechtbank worden behandeld, maar door een burgerlijke rechtbank.

Vast op een onbekende plek Idris Khattak deed onderzoek naar gedwongen verdwijningen en werkte voor Amnesty International in Pakistan. In november 2019 verdween hij zélf. Pas zeven maanden later gaven de autoriteiten toe dat ze hem vasthielden. Maar zijn familie weet nog steeds niet waar dat is.

Geen eerlijke rechtszaak

Khattak zou volgens de autoriteiten iets met spionage van doen hebben. Ze baseren dat op een ontmoeting die hij in 2009 had met een buitenlandse diplomaat. Op 28 januari 2021 wees een rechter Khattak ’s verzoek om zijn zaak voor een burgerrechter te laten komen af. Nu een militaire rechtbank zich over zijn zaak buigt lijkt het onwaarschijnlijk dat hij een eerlijk proces krijgt.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.