Amnesty International juni 2022

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Qatar : advocaten krijgen levenslang voor deelname protest
Op 10 mei zijn broers en advocaten Hazza en Rashed al-Marri veroordeeld tot een levenslange celstraf. Hazza werd gearresteerd omdat hij meedeed aan een protest tegen een nieuwe discriminerende verkiezingswet in Qatar die de Al Murra-stam uitsluit. Rashed werd gearresteerd toen hij zij broer wilde vertegenwoordigen. De broers weigerden een verklaring te ondertekenen waarin ze beloven te stoppen met het bekritiseren van de nieuwe wet.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 juli 2022 naar de minister van Justitie in Qatar.
Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. Adres : Ambassade van de Staat Qatar, His Excellency Mr. Nasser Ibrahim Allenqawi, Borweg 7,2597 LR Den Haag. Roep hen op om Hazza bin Ali Abu Shurayda al-Marri en Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri onmiddellijk vrij te laten.
Al langer gediscrimineerd
De Al Murra-stam is een van de grootste stammen in het oosten van Saudi-Arabië en Qatar en hebben een lange tijd te maken met ernstige discriminatie. Zo hebben ze geen toegang tot onderwijs, werk en gezondheidzorg.

Zie hier de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Nigeria: absurd lange straf voor humanist
De prominente Nigeriaanse humanist Mubarak Bala heeft op 5 april 2022 een celstraf van maar liefst 24 jaar opgelegd gekregen. Hij zat sinds april 2020 vast op beschuldiging van godslastering omdat hij een bericht op Facebook plaatste. Daarin sprak hij zich uit over zijn levensbeschouwing. Een rechter oordeelde in december 2020 dat Bala vrijgelaten moest worden. Maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 juli 2022 naar de minister van Justitie in Nigeria. Stuur een kopij van de brief van de ambassade van Nigeria, want zij hebben de plicht dit door te geven. Ambassade van de Federale Republiek Nigeria, H.E. Ms. Dr.Eniola Olaitan Ajayi, Wagenaar weg 5,2597 LL Den Haag. Roep hen op om Mubarak Bala onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Geen contact met de buitenwereld
Mubarak Bala zit al ruim 2 jaar vast zonder toegang tot zijn familie en goede medische zorg voor zijn hoge bloedruk. Hij heeft zijn advocaat slechts één keer mogen zien. Mogelijk wordt hij mishandeld.

Zie hier de voorbeeldbrief.