Amnesty International november 2021

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie V.S: stop deportatie Haïtiaanse asielzoekers

Bij de grens tussen de VS en Mexico hebben Haïtiaanse asielzoekers zich gevestigd in kampen nadat hen de toegang is geweigerd tot de VS. Agenten van de Amerikaanse douane bestormden de asielzoekers met paarden en dreven hen uiteen met zweepslagen. Duizenden Haïtianen zijn al gedeporteerd. Het is gewetenloos om mensen terug te sturen naar een land dat zich midden in een politieke, economische, en milieucrisis bevindt. Daar kunnen zij slachtoffer worden van geweld en dakloos raken.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 december 2021 naar de autoriteiten van de Verenigde Staten. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want ze hebben de plicht dit te melden. Adres: Ambassade van de Verenigde Staten van Amerika ,His Excellency Mr. Michael T. Nix, John Adamspark 1, 2244BZ Wassenaar.  Roep hen op om alle uitzettingen naar Haïti onmiddellijk te stoppen.
Stop mensenrechtenschendingen aan de grens
Het zijn met name zwarte immigranten en asielzoekers die door de VS worden uitgezet. De wreedheid, het racisme en de onderdrukking van migranten en asielzoekers aan de grens kunnen niet onbeantwoord blijven.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Rusland: kritische sjamaan vast in psychiatrisch ziekenhuis

Sjamaan Aleksandr Gabyshev zwoer in 2019 dat hij met zijn sjamanistische krachten het Kremlin zou ‘zuiveren’ van president Poetin. Een rechter veroordeelde Gabyshev in juli 2021 tot opsluiting voor onbepaalde tijd in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou krankzinnig zijn, ‘oproepen tot extremisme’ en geweld hebben gebruikt tegen een agent bij zijn arrestatie. Gabyshev verloor op 23 september 2021 het hoger beroep tegen de uitspraak.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 december 2021 naar de aanklager in Yakutia. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want ze hebben de plicht dit door te geven. Adres: Ambassade van de Russische Federatie. H.E. de heer Alexander Vasilievich Shulgin, Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag .Roep hen op Aleksandr Gabyshev onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
Gedwongen opname als straf
Gabyshev startte in 2019 een voettocht van 8.500 kilometer van Siberië naar het Kremlin in Moskou. Na een paar honderd kilometer hield de politie hem tegen en bracht hem tegen zijn wil terug naar huis. In 2020 ondernam Gabyshev nog een poging. Hij werd opgepakt, zogenaamd omdat hij weigerde zich te laten testen op corona. Hij werd toen 2 maanden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. In januari 2021 kondigde hij een nieuwe mars aan. Weer werd hij opgepakt.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.