Amnesty maart 2023

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie VS: geef activist Leonard Peltier gratie

De 78-jarige Amerikaanse activist Leonard Peltier zit al meer dan 46 jaar achter tralies. Hij is lid van de American Indian Movement (AIM), een organisatie die opkomt voor de rechten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. In 1975 werden tijdens een confrontatie met AIM-leden twee FBI-agenten gedood. Peltier kreeg hiervoor tweemaal levenslang, maar heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zijn proces zat vol onregelmatigheden, zoals het achterhouden van bewijs.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 april 2023 naar president Biden van de VS. Roep hem op om Leonard Peltier gratie te verlenen.
Ernstig ziek
Tot nu toe is Peltiers verlof steeds afgekeurd en staat er pas in 2024 een nieuwe zitting gepland. De kans is groot dat hij dit niet zal halen omdat hij ernstig ziek is. Peltier lijdt onder andere aan nier- en hartfalen en heeft een levensgevaarlijke aandoening aan zijn buikslagader. Het enige humane om te doen, is hem vrij laten.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Burundi: laat journaliste Floriane Irangabiye vrij

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 april 2023 naar de autoriteiten van Burundi en stuur een kopij van de brief naar de ambassade , want ze hebben de plicht dit door te geven. Adres : H.E.Gamaliel Nkurunziza,Embassy of the Republic Burundi, Carnegielaan 4-14,2517 KH Den Haag, roep hen op om Floriane Irangabiye onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten!
Kritisch in radioprogramma
Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending de Burundese overheid ‘wreed’ en zei ze dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.
Sinds 2015 protesteren Burundezen tegen onderdrukking en het sluiten van maatschappelijke organisaties en media. Tegen veel activisten die het land zijn ontvlucht, loopt een arrestatiebevel. Meer dan tien van hen werden bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.