Amnesty november 2022

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Rusland: hef schorsing advocaten op!

Russische autoriteiten schorsten afgelopen juli advocaten Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov enkel en alleen omdat zij hun werk deden. Ze hielpen activisten op de door Rusland bezette Krim die om politieke redenen waren aangeklaagd.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 december 2022 naar de voorzitter van de Russische Federale Orde van Advocaten. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. adres : Embassy of the Russian Federation, Roep hen op om de schorsing van Lilya Gemedzhi, Rustem Kyamilev en Nazim Sheikhmambetov onmiddellijk op te heffen.
Juridische gemeenschap onder druk
In de afgelopen jaren zijn advocaten op de Krim meer en meer onder druk komen te staan. Ze worden willekeurig opgepakt en vastgezet en krijgen hoge boetes opgelegd. De schorsing van de advocaten past in dit beeld. Rusland geeft hiermee een afschrikwekkend signaal af aan andere advocaten die zich inzetten voor mensenrechtenactivisten.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Tunesië: geef rechters en aanklagers hun baan terug!

President Saied van Tunesië gaf op 1 juni opdracht om 57 rechters en officieren van justitie per direct te ontslaan. De redenen voor hun ontslag waren vaag, zoals ‘morele corruptie’ en deelname aan ‘feesten waar alcohol werd geserveerd’. Dit is een schending van hun rechten en bovendien een aanslag op de onafhankelijke rechtstaat!
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 december 2022 naar de minister van Justitie van Tunesië. Stuur een kopij van deze brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven .Adres: Embassy of the Republic of Tunisia, His Excellency Mr. Slim Ghariani, Gentsestraat 98, 2587 HX Den Haag. Roep hen op om alle rechters en officieren van justitie onmiddellijk hun baan terug te geven.
Hongerstaking
Hamadi Rahmani, Mohamed Taher Kanzari en Ramzi Bahria zijn drie van de ontslagen rechters. Zij gingen in hongerstaking om te protesteren tegen hun willekeurige ontslag. Ze mogen de aanklachten tegen hen niet inzien en kunnen zich niet verdedigen. Al meer dan drie maanden zitten zij thuis – samen met 54 anderen – zonder werk, salaris en zorgverzekering.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.