Amnesty September 2022

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Belarus : 8 jaar cel voor tiener na klein drugsdelict

Vladislav Sharkovsky uit Belarus zit inmiddels al 4 jaar gevangen voor een klein drugsdelict. Hij kreeg daarvoor 8 jaar cel opgelegd. Hij was 17 jaar oud toen hij werd gearresteerd. Na zijn arrestatie werd hij gedwongen tot een ’bekentenis’.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 oktober 2022 naar het hoofd van de presidentiële administratie van Belarus. Roep haar op Sharkovsky vrij te laten. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. Ambassade van de Republiek Belarus, Stanislav Vassilevsky, Chargé d Affaires a.i. of the Republiek Belarus, Groot Hertoginnelaan 26, 2517 EG Den Haag. Kinderen die veroordeeld zijn voor kleine drugsdelicten, moeten niet worden bestraft met lange celstraffen.
Veel kinderen krijgen lange celstraf in Belarus
Het Kinderrechtenverdrag, waarbij Belarus partij is, bepaalt dat kinderen een zo kort mogelijke straf moeten krijgen. Toch hebben naar schatting duizenden kinderen in Belarus lange gevangenisstraffen gekregen voor kleine druggerelateerde delicten. Actie voor Vladislav Sharkovsky en deze andere kinderen is daarom nog steeds hard nodig

Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Iran : politieke activist mag geen contact met de buitenwereld.
Politiek activist Abbas Vahedian kan sinds 5 mei geen contact meer krijgen met zijn familie of advocaat. De gevangenisautoriteiten zeggen dat hij wordt gestraft vanwege het ‘verstoren van de orde in de gevangenis’”, omdat hij zich uitsprak tegen de verschrikkelijke gevangenisomstandigheden. Sindsdien heeft zijn familie niets meer van hem gehoord.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 oktober 2022 naar de minister van Justitie van Iran.( deze brief gaat via Brussel) Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. Ambassade van de Islamitische Republiek Iran, Mr. Ali Reza Kazemi Abadi Duinweg 20,2585 JX Den Haag Roep hen op te garanderen dat Vahedian contact kan krijgen met zijn familie en advocaat. En roep de minister op Vahedian onmiddellijk vrij te laten en medische zorg te geven.
Gemarteld om politiek activisme op te geven
Abbas Vahedian heeft bijna een jaar in een eenzame cel op de grond moeten slapen. Hij krijgt geen frisse lucht of daglicht. De autoriteiten weigeren hem toegang tot medische zorg. Hij wordt gemarteld om hem te dwingen zijn politiek activisme op te geven. Vahedian streeft nog altijd naar een democratisch en seculier Iran.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.