Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

In deze tijd van het jaar, ook kerkelijk, zijn er weer meer gedenk- en feestelijke dagen. Bijvoorbeeld Hervormingsdag, Allerheiligen, Allerzielen. Ook al vinden wij de eerste dag in onze protestantse traditie belangrijker, de andere dagen gaan meestal niet onopgemerkt voorbij. Ook al omdat we op TV een programma zien als ‘Voor wie steek jij een kaarsje op?’ Dat is een katholieke traditie waar wij misschien ook wel meer bij gaan voelen.

Het bekendste lied van Hervormingsdag is natuurlijk Een vaste burcht is onze God, . misschien moest u het wel op school leren. Luister hier naar de melodie van lied 898. De tekst staat trouwens ook op die pagina.

Een oud kerklied, waarover veel geschreven is. Wie er meer van wil weten kan hier kijken.

J.S. Bach maakte er een cantate over, die begint met het bekende kerklied.  Ik draai hem ieder jaar wel op of rond 31 oktober, geweldige muziek!

 

 

 

 

 

 

Het verhaal dat Luther die zijn stellingen aan de deuren van de slotkapel in Wittenberg had getimmerd is natuurlijk mooi. Omdat op de dag die volgde, 1 november, veel mensen naar de kerk zouden gaan om Allerheiligen te vieren. En dat zij dan konden lezen wat Luther, de geleerde monnik vond van de kerk die in verval was. Het is een mooi verhaal, al weten we natuurlijk niet of de mensen dat allemaal we konden lezen, omdat dat pas veel later een kunst was die alle mensen leerden. Alleen geleerden lazen…Toch wel mooi om bij stil te staan. En de kritisch stem van Luther heeft veel vernadering gebracht.
Wie de cantate op CD heeft kan hem natuurlijk zo draaien, maar u kunt ook vast wel een uitvoering vinden op Youtube….
De liederen voor deze dagen beginnen in het liedboek 2013 bij Lied 721. En Allerheiligen is ook een dele van het Liedboek, dat begint bij lied 725. Tussendoor staan ook mooie gedichten en teksten die hierbij passen.
De Protestantse Lezing, die door de PKN sinds een paar jaar wordt georganiseerd, kunt u trouwens hier volgen. Spreker o.a. premier Mark Rutte houdt hem 31 oktober 2020, begint om 20.30 uur

Keuze en teksten: Door-Elske Cazemier