: Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

een lied door de week week 3 januari 2021

Vervuld van uw zegen
Lied 425, Liedboek zingen en bidden in huis en kerk

https://www.youtube.com/watch?v=hLYVJcP-b0c&feature=youtu.be

In de viering waarmee we dit jaar de week van de eenheid begonnen was dit  het slotlied.
Een lied over de vervulling met de zegen. Wat is vervuld zijn?
Deze  term komt in de bijbel op verschillende manieren voor. Het betekent vol maken, letterlijk en figuurlijk. Het gaat om de ruimte en het gaat om tijd.
Zo zegt Exodus 1,7 dat de Israëlieten het land volmaakten. Er werden zoveel kinderen geboren dat de farao van Egypte niet meer kon overzien wie allemaal behoorden bij het volk van Israël…Ze werden hem te machtig. De maatregelen die volgden waren negatief. Hebreeuwse jongetjes werden omgebracht.
Als we het over het vervullen van de tijd hebben, dan gaat het meestal over een belofte die vervuld wordt, die waargemaakt is, Of over een perioden die is afgelopen, dan is de tijd rijp, bijvoorbeeld voor een geboorte.
Een zegenlied over vervuld zijn met zegen wil zeggen: vol zijn met. Het zijn in de kerk of het vieren is goed en je krijgt zoveel dat je verder kunt en er ook van kunt uitdelen.
En dat zegt het lied. Van wat je hebt gekregen, kun je uitdelen.
Oorspronkelijk was dit de melodie van een volksliedje uit Wales. Het is op verschillende manieren uitgevoerd en bewerkt. In dit lied uit ons liedboek lijkt nog het meeste op een dansje, in het filmpje ziet u het koor dat al zingend de kerk verlaat. En tot slot het ruisen van de wind.
Een lied van verlangen? Voor  mij wel een beetje, en voor u?

Veel luisterplezier en een hartelijke groet, Door-Elske Cazemier.