Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

20-06-24 een lied door de week – Tekst en keuze, Door-Elske Cazemier.

Zij zit als een vogel
Lied 701, Liedboek 2013

Luister naar het lied op Liedboekcompendium of lees het in het liedboek.

Een lied uit Iona, het kloostereiland bij Schotland. De plek waar Columba, een Ierse monnik, een kloostergemeenschap stichtte, in de zesde eeuw. Hij had veel invloed op de verspreiding van het christendom in het noordwestelijke deel van Europa.

Zijn theologie is sterk gekleurd door beelden uit de natuur. In de Ierse christelijke spiritualiteit spelen beelden uit de natuur een belangrijke rol. De natuur was er woest en mensen hadden een hard leven. De spiritualiteit ging over de dingen van het dagelijks leven, was direct en onopgesmukt. Zegen over de akkers die je voeden, het haardvuur dat je verwarmt, de bescherming van het huis en het dagelijks leven. Liederen en gebeden gaan over schijnbaar gewone dingen.

Lied 701 is een Pinksterlied, maar kan op elk moment gezongen worden. De vier coupletten bezingen de Geest als een vogel. Op de eerste dag van de schepping is zij er al, zwevend boven het water van de oervloed, waar zij wacht tot zij mag baren en de schepping bezielt. Tot en met couplet vier, waar zij opnieuw aan de mensheid wordt gegeven om de Schriften te verstaan en te begrijpen. Een gift van de Verlosser, aan zijn aardse bruid, dat is de kerk. Een ruime en wijde kerk, met plaats is voor alle mensen. Waar de witte vredesduif een plek vindt om te nestelen. De melodie is meeslepend en dansend.

De naam Columba, stichter van het klooster op Iona en vele andere kloosters in Engeland, betekent trouwens duif…Nu is daar een kloostergemeenschap, weer opgestart vanaf plm. 1930, door een Schotse arts die de kloof tussen geloof en samenleving te groot vond. Hij  iets wilde doen voor de werkloze arbeiders uit Glasgow en hen inschakelde bij de herbouw van de vroeg middeleeuwse kloosterruïnes. Wereldwijd zijn er mensen die ook volgens de kloosterregel van Iona willen leven. Er worden zeer regelmatig nieuwe liederen door deze groep uitgegeven.                                                                -wordt vervolgd-