Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Een lied bij de gelijkenis van de zaaier, nummer 764 in het Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk.

Luister naar het lied op Kerkliedwiki, het wordt gespeeld op orgel, of op het Liedboekcompendium, daar klinkt een uitvoering met een koor.

Voor zondag 12 juli staat de gelijkenis van de zaaier op het leesrooster. Dit lied is geschreven bij de gelijkenis zoals verteld door Lukas, maar past ook bij het verhaal van Matteüs. Het heeft een tamelijk opgewekte melodie, die je snel leert en ook kunt meezingen.
Dit is typisch een lied dat op school ook aan kinderen werd geleerd. Maar ik weet niet of dat nu nog veel gebeurt. Het is een mooi beeld, wie ziet nog wel eens mensen lopen in het vroege voorjaar, met een bak voor het zaad en dan zaaien met die brede gebaren? Zo wijd als de wind? De hele wereld is een akker voor het zaad dat moet groeien om ons van brood te voorzien.
De tekst verwijst natuurlijk ook naar woorden van Jezus, Johannes 12, 24 die zegt dat het lot van de graankorrel is, om vrucht voort te brengen, maar dat is tevens de dood van de korrel. Daarmee doelt Jezus op zichzelf. In de gelijkenis wordt verteld dat het de opbrengst er vanaf hangt waar het zaad terecht komt, in onvruchtbare aarde gebeurt er niets.
Wie eenmaal deze melodie kent, zingt ook vlotweg het lied ervoor en erna in het liedboek, want er staan drie liederen met dezelfde melodie.

foto, tekst en keuze Door-Elske Cazemier