Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Keuze en tekst:  Door-Elske Cazemier

Lied 647, Voor mensen die naamloos, uit het Liedboek 2013

Een lied als een gebed om ontferming, in de dienst voor Beiroet van zondag 23 augustus, zal het ook klinken.
Veel, heel veel mensen gaan naamloos door het leven. Hun naam klinkt nooit op de TV, of lezen we nooit in de krant. Natuurlijk, zult u zeggen, de meeste mensen niet! En het is ook goed dat we niet allemaal bekend zijn en dat onze naam altijd maar klinkt in de media. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat niemand onze naam kent. Je naam is toch heel persoonlijk, jij krijgt er een gezicht door. Je naam die je kreeg van je ouders, een naam die voor hen ook iets betekend heeft. Een naam van opa of een oom, of van je zus of vriendin. Dat geeft altijd een band met het verleden, met waar je vandaan komt en met wie jij een verleden hebt.
Veel, heel veel mensen kennen wij niet bij hun naam. We weten niet waar zij vandaan komen. Weten niet wat hun naam betekent. Kennen niet hun geschiedenis.
Een zin uit een lied in Eva’s lied is: de naam die je draagt, is de weg die je gaat…je moet steeds meer je naam worden, zoals je steeds meer jezelf wordt. Of in elk geval mag zijn wie je bent.
En dit lied hebben we gekozen voor de dienst omdat ook naamloze mensen in Beiroet door die vreselijke explosie zo lijden. Voor mensen die hopend, wankel gelovend, door het leven gaan…dat slaat op veel mensen in die stad. Daarom dit lied als gebed van ontferming en als aansporing voor ons om de slachtoffers van de explosie hoop op verbetering van hun leefomstandigheden te geven.

Kijk en luister naar dit lied op Youtube.

Kijk ook eens bij Kerk in Actie