Een lied door de week

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

 

 

 

 

 

Tekst en keuze: Door-Elske Cazemier.

 Nobody knows the trouble I’ve seen

Dit lied staat ook in ons Liedboek uit 2013. Het is nummer 915. Dit Filmpje laat een wat meer uitgebreide versie horen dan er in het Liedboek staat. De vertaling staat hieronder.
Het is een Spiritual, een lied dat slaven op de plantages in Noord-Amerika maakten. In dit lied roept iemand het uit van ellende. Het klinkt als een gebed om ontferming.
Als brugklasser heb ik dit wel eens meegezongen bij de muzieklessen. Misschien hebben we het zelfs nog uitgevoerd op een culturele avond van de school voor alle leerlingen en ouders. Met het koor op het grote podium van de plaatselijke schouwburg -de Harmonie, in Leeuwarden-. Het zal zo maar een halve eeuw geleden zijn…
Ik herinner me goed dat deze tekst diepe indruk maakte. Vooral dat je zo tegen God kon praten en roepen en dan ook nog glorie, hallelujah zeggen. Ik begreep er niet veel van. Het lied ligt goed in het gehoor en is behoorlijk meeslepend.
Berget Lewis geeft haar eigen uitvoering aan dit lied. Het is natuurlijk ontelbaar vele keren gezongen in kerken en heel veel artiesten hebben het gezongen tijdens concerten. Het is een klassieker. Een lied waarin iemand zijn of haar ellende uitroept. En ik hoor het diepe vertrouwen in God, blijf dichtbij mij! Troost me. Jezus kent dit ook en is getuige van die pijn. Sta me bij met geloof en troost! Bekijk me met welwillendheid (wees mij genadig)!

“Niemand kent de moeilijkheden die ik heb gezien,
niemand, dan Jezus,
glorie, hallelujah


Soms sta ik te huilen, tranen lopen langs mijn gezicht.
Ik roep tot: God heb genade, help me deze race te lopen
God, er is zoveel waardoor ik op de proef word gesteld,
ik heb zoveel  pijn en kwellingen
Ik vraag naar geloof en troost,
God help me deze last te dragen.

 Niemand kent de moeilijkheden die ik heb gezien,
niemand, dan Jezus,
glorie, hallelujah.”

Zondag klinkt dit lied ook in de alternatieve openluchtviering, die nu via internet wordt uitgezonden.