Gestuurd op wegen ongedacht

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Gestuurd op wegen ongedacht, Lied 831 (Liedboek, 2013)

Jeremia moet op zijn weg kanten op die hij niet kende. Zijn roeping brengt hem bij machthebbers en koningen. Ze woorden vinden geen gehoor, niet bij de gewone mensen en niet bij de bestuurders. Het hebben vertrouwen in de eredienst in de tempel en een nieuw verbond met God biedt geen garantie tegen pijn, verdriet en rampspoed. In de tekst van het lied kunt u lezen hoe veel moeite dit kost. Jeremia klaagt erover. Woorden die als een ploeg door de grond gaan, alles open scheuren. Of woorden die ongelegen komen…Zelfs God verbannen uit hart en hoofd (couplet 7). Het werkt niet. Jeremia ontdekt dat na een lange weg hij gevangen is door de stem van God, het is een bitterzoete ontdekking. De weg om te gaan gaat langs wegen die Jeremia vantevoren niet had bedacht. En zijn opdracht maakt van hem de vertolker van de Stem van God. Of Jeremia het nu wil of niet.

Lees de tekst maar eens in het Liedboek en luister naar de melodie, kies dan mogelijkheid 3 op deze pagina van Kerkliedwiki. (Henk Lemckert op het Orgel van de Abdijkerk in Loosduinen). Zondag klinkt er een couplet van dit lied in de dienst. Meer achtergrondinformatie op Liedboekcompendium.

Wie verder wil kennismaken met de klaagliederen van Jeremia, kan bijvoorbeeld ook luisteren naar de Lamentaties van Jeremia voor Witte Donderdag. Deze uitvoering op Youtube is erg mooi. Daar staan veel verschillende uitvoeringen.