Internetdiensten vanaf nu tot 19 januari 2021

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Internetdiensten vanaf nu tot 19 januari 2021
Ook met kerst is de kerkdienst zonder publiek

De kerkenraad van Emmen-Oost heeft besloten dat tot 19 januari 2021 alle kerkdiensten zonder publiek zijn. Ook met de kerstdagen is er geen publiek in de kerk. We volgen het advies van de PKN om kerkdiensten digitaal uit te zenden. Zoals we dat ook deden in april, mei en juni.
De predikant gaat voor in de dienst, de organist begeleidt de beide zangers, er is een ouderling en een diaken, het beamteam en de koster. En via kerkomroep of youtube zijn we met elkaar verbonden als gemeente.

Minister-president Rutte gaf gisteren in zijn toespraak ook aan dat er snel gezegd wordt ‘Bij ons kan het met wat aanpassingen toch best veilig? Bij ons zijn toch geen besmettingen geweest? Of wat is nou de bijdrage van specifiek deze groep aan de verspreiding van het virus?’ Binnen de Protestantse Kerk worden deze vragen ook gesteld. En dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd zijn gemeenten onderdeel van de samenleving. Welk signaal geeft een gemeente af als zij er voor kiest om open te blijven?

Ds. Marco Batenburg, preses generale synode: “De lockdown die gisteren is afgekondigd heeft een immense impact op onze samenleving. Iedereen voelt daarvan de gevolgen en ons dagelijkse leven ziet er de komende weken heel anders uit dan we hadden gehoopt. In deze situatie leven we toe naar Kerst. We vieren de komst van Immanuël – God met ons. Het is mijn gebed dat Zijn licht ons ook in deze situatie zal bemoedigen en leiden.”

Maar natuurlijk is de kerk meer is dan de kerkdiensten alleen. In de toespraak van minister-president Rutte was er extra aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving. Het is de roeping van de kerk om aandacht te hebben voor deze groep. Gelukkig weten we dat er in Oost veel gebeurt onderling door gemeenteleden. Er wordt met elkaar gebeld, geappt, kaartjes gestuurd en soms komt zelfs een engel voorbij, zomaar.