Leve de vrijheid …?

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

De meidagen zijn sinds het einde van de tweede wereldoorlog in ons land voor veel mensen een beladen tijd.
Natuurlijk, er was grote opluchting bij veel mensen die eindelijk weer vrij waren van de bezetting. Maar bij veel mensen roept deze tijd ook oude pijn naar boven. Ik merkte het aan mijn eigen ouders. Ondanks de opluchting van het einde van de bezetting waren er ook angst en verdriet, waar eigenlijk nog maar weinig over gesproken is. Over mensen die waren opgepakt, die waren gedeporteerd en vermoord bleken, over mannen die in Duitsland hadden moeten werken en verdwenen leken, over mensen die foute keuzes hadden gemaakt voor of in de oorlog, over de gevechten dichtbij huis, of het nu de Duitsers waren of de bevrijders…
En dan al het verdriet over geliefden die in de oorlog waren opgepakt en gedood, omdat ze zich hadden verzet tegen de onderdrukking en de bezetting. Nee, die vrijheid is lang niet altijd makkelijk.
Vandaag hoorde ik op de radio dat er in ons land (nog) anderhalf miljoen mensen zijn die de oorlog meegemaakt hebben. Dat zijn net zoveel mensen als er nu samen in Groningen, Drenthe en Zeeland wonen.
Hopelijk kunnen we het einde van de oorlog herdenken in waardigheid en ook blijdschap. En kunnen we ook de slachtoffers herdenken met liefde, ook met zachtheid voor onze eigen pijn en het gemis.
En wat is de vrijheid ons waard? Want “wat is vrijheid als jij je mond moet houden omdat ik iets te zeggen heb? Of vrijheid als jij achter de tralies moet omdat we dan niet meer bang hoeven te zijn voor wat jij anders doet dan ik?” (vrij naar Marion Bloem)

Vrijheid om te zijn wie je bent, om te denken wat jij denkt en te vinden wat jij vindt, het is mooi, maar met aandacht voor wat het kost, en met de moed ons open te stellen voor elkaar. Vrede is niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar zoeken naar wat ons verbindt en vertrouwen geeft, waardoor we in rust met elkaar kunnen samenleven. Leve de vrijheid!

Lees hier wat ds René de Reuver, secretaris van de synode van de Protestantse Kerk, hierover schrijft op de website van de PKN.
Ik wens ons ondanks alles mooie dagen van vrijheid.
Door-Elske Cazemier, 4 mei 2020.