Met V en T het Veenland in…

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen, Werkgroep Ontmoeting en Inspiratie

Kunnen we voor deze zomer nog iets bedenken voor onze gemeente, vroegen wij ons in mei af tijdens een overleg van V en T. De zomer is lang, vooral als je ouder bent en wat minder goed ter been. We besloten tot een arrangement in het Bargerveen. Gisteren, 24 augustus, was het zover.
Met 33 mensen vertrokken we gezamenlijk vanaf de Schepershof naar het Veenland. Het was even zoeken maar we vonden het in de buurt van de oude RK kerk die ooit daar gebouwd is omdat ze dachten dat het dorp erbij zou worden gebouwd. Nu staat het alleen te wezen en is er een schitterende theetuin naast.
Maar wij kwamen voor het Veenland. We kregen een geweldige ontvangst door Erik en Ria. Na de koffie met gebak kregen we de PowerPoint presentatie waarbij Ria heel veel informatie gaf. Zij is vrijwilliger van Staatsbosbeheer bij het Veenland en weet intussen heel veel te vertellen over dit prachtige natuurgebied. Over de vogels, kleine dieren en de plantenwereld met zelfs de witte orchidee die Jan Geleynse wel zou willen plukken. Oei, dat werd meteen afgestraft.
Toen kwam het spektakelstuk: de rit met de Veenland Express. De dubbeldekker met een flinke tractor ervoor liet ons de schoonheid van het Veenland zien. Een heel stel van ons waagden zich het steile trapje op en hadden daardoor een hoger uitzicht. Onderweg maakten we een stop voor een drankje en konden we op een heuveltje ver weg kijken. Ria wees alles aan om ons heen. Gedurende de hele rit vertelde Ria uitgebreid wat er te zien was, van de Kiekendief tot de vlucht spreeuwen, de boekweitveldjes van vroeger tot het boerderijtje van Ueneken, die hier als laatste woonde. Hij was veenarbeider en boerde er bij.
Ze hadden 11 kinderen. Ze konden er niet eens allemaal slapen zodat vroeger de oudsten bij een buurman sliepen. Jan de Korte schilderde de boerderij en op de vorige expo kon je die nog bewonderen.
We kunnen zeker terugkijken op een geslaagde middag.Dank je wel dat jullie er bij waren!