Uitje van V en T naar Meppel op 8 augustus

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

We hadden geluk, de hitte was voorbij. We konden nu ons uitje met V en T naar Meppel laten doorgaan. Annie Bos had het keurig voor ons uitgestippeld.

Zo vertrokken we met 25 man en vrouw met auto’s vanaf de Schepershof naar Meppel voor een gezamenlijke lunch, een bezoekje aan het Drukkerij Museum en daarna aan de Grote of Mariakerk, dit alles in het Centrum van Meppel.

Rollator, rolstoel. Alles kon mee en je zag iedereen genieten van zo’n dagje uit met elkaar. De lunch in De Herberg was heerlijk en een gezellig begin van de dag.

Het Drukkerij Museum was zeker de moeite waard. Er werd van alles gedemonstreerd. Markus en Roelie waagden zich aan een zeefdruk. We zagen hoe kinderen zelf geschept papier mochten maken. Er was een verzameling Donald Ducks en heel veel oude machines uit voormalige drukkerijen stonden er en werd door een vrijwilliger uit de doeken gedaan hoe dat vroeger in zijn werk ging.

En… we hebben hier de Statenbijbel van Ina Groeneveld kunnen zien. Ina heeft die bijbel geschonken aan het museum. Het betreft een eerste druk uit 1637, een geautoriseerde druk, met handtekening van de Staten. Een bijzonder exemplaar, met super priegelige letters. De drukkers hebben daar toen heel veel werk aan gehad om al die kleine letters in de ‘regels’ te zetten en af te drukken.

Natuurlijk konden we het shopje niet overslaan, zoveel leuke kaarten en ander origineel drukwerk was er.

Tot slot was de kerk voor een bezichtiging speciaal voor ons open gesteld en werd ons uitgebreid verteld over het ontstaan en de uitbreiding van deze oude kerk uit 1200. Voor die tijd was er alleen een kerk in Koldersveen, een hoger gelegen plaats, dit in verband met de lage ligging van Meppel. Jammer dat Fenna en Ida er niet bij waren want er waren heel veel gequilte kleden te bewonderen, allemaal met een speciale uitleg.

Wat we ervan vonden deze dag? ‘Moeten we vaker doen’, werd er om me heen gezegd.