V en T middag 12 februari 2020

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Het werd een zinvolle middag met Gea Schultze- Fischer.

Ze  vertelde ons deze V en T middag over Katharina von Bora, de vrouw van Maarten Luther en dat niet alleen. Het is een begin geweest voor ons vrouwen om volwaardig te kunnen functioneren.
Katharina von Bora was vanaf haar 6e  na het overlijden van haar moeder in een klooster. Zo leerde ze lezen en schrijven en kon zich zo ontwikkelen. Al trad ze op haar 15e in als kloosterling, toch ontvluchtte ze met een groep jonge nonnen het klooster, nadat zij in aanraking waren gekomen met de Reformatorische denkbeelden van Maarten Luther die daarvoor in 1517 al de 95 stellingen op de deur van de Slotkapel in Wittenberg had gespijkerd.  Hij wilde dat de Bijbel toegankelijk werd voor iedereen en vertaalde die in het Nederduits. Er zouden meer vertalingen volgen. Ook schreef hij 42 liederen waaronder  de bekendste: een vaste burcht is onze God.
De afvallige nonnetjes werden slecht ontvangen. Gelukkig kwam Katharina  terecht bij een apothekersgezin in Wittenberg.
De vrouw van de apotheker zag Katharina  het liefst zag trouwen. Wat moet je anders met een meisje uit de lage adel. Ze ontmoette Maarten Luther en al was het geen liefde op het eerste gezicht, ze maakten er wat van. Katharina bleek uitstekend voor haar gezin en inkomsten te kunnen zorgen, een sterke vrouw. Luther noemde haar na een jaar zelfs de Ster van Wittenberg. Ze zorgde in haar huis, een voormalig klooster, voor onderdak en verzorging van een 30 tal studenten van Luther en er werd ’s avonds vaak gediscussieerd. Ze kregen 8 kinderen waarvan er 5 volwassen werden. Gesa hield het niet alleen bij Katharina von Bora maar introduceerde veel ander vrouwen die een belangrijke rol speelden in de vooruitgang voor vrouwen sinds die 16e eeuw. Het was duidelijk dat  de Bijbel ons zegt dat er geen verschil is tussen man en vrouw, maar dat was nog wennen. 
Tot slot liet Gesa ons nog even puzzelen, het zoeken van de vrouwen van andere Reformatoren en die  stuk voor stuk ook meegeholpen hebben om vrouwen een belangrijker rol te laten innemen.
Zo was Anna Maria Schuurman bv de eerste studente theologie. Ze mocht niet bij de mannen in de collegebanken zitten, voor haar werd  een plekje aan de zijkant gemaakt waardoor ze afgezonderd van de mannen de colleges kon volgen.
Anna Sybilla Merian was een insectenkundige die oa de metamorfose van de vlinder heeft getekend.
Vanaf die tijd werd langzamerhand duidelijk dat vrouwen net zo getalenteerd zijn als mannen.
Gesa werd hartelijk bedankt voor haar duidelijke verhaal.

Door op deze link te klikken, http://frauen-und-reformation.de/?s=karte  , zie je een kaart met plaatsen van vrouwen die in de eerste eeuwen na de reformatie al een belangrijke rol speelden.
Bovendien is er een prachtige film over haar leven als dvd te lenen of te kopen.