Veertig dagen tijd of veertigdagen tijd

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Vandaag begint de tijd voor Pasen. In veel kerken in de hele wereld halen christenen een askruisje. De voorganger maakt met de as van de verbrande palmtakjes van Palmpasen van vorig jaar een kruisteken op het voorhoofd van de gelovigen. Het is een teken van bezinning en inkeer.
‘Ik ben er voor jou’ is een zin die dit jaar centraal staat. In de veertigdagenkalender van de Protestantse Kerk wordt dat uitgelegd. Het begint bij lied 774 uit het Liedboek. Een kort lied waarin een tekst op het boek Openbaring centraal staat. Hier spreekt God. ‘Ik ben de alfa en omega, het begin en het einde’. Lees het lied er maar eens op na, de melodie staat hier, op Kerkliedwiki.
In de Veertigdagenkalender is dit thema Ik ben er voor jou genoemd. Het gaat over de manier waarop het geloof ons oproept. Jezus sprak aan het einde van zijn leven tot de mensen in een bekende rede, daarin noemde hij de werken van barmhartigheid. Het gaat om hoe we het geloof uitdragen. Dat doen we door aandacht te geven aan mensen die dat nodig hebben. De zieken bezoeken, de naakten kleden, de dorstigen laven, de gevangenen bezoeken, vreemdelingen onderdak bieden, hongerigen voeden. En in later eeuwen kwam daar bij dat de doden begraven moeten worden.
Als mensen dat doen, dan doen zij dat uit de naam van Jezus. (Matt. 25) Soms lijkt het bijna teveel, er is zoveel leed en er moet veel gebeuren. Daarom is deze zin een steuntje in de rug om te weten dat ook kleins belangrijk is. Hij komt van Max Lucado, een Amerikaanse dominee en schrijver.

‘Geen mens kan iedereen helpen. Maar iedereen kan iemand helpen.’

Wie zich in deze tijd van bezinning wil voorbereiden door iets zichtbaars, kan bijvoorbeeld meedoen met het maken van een bloemstuk voor in huis.
Zie foto hieronder met de beschrijving van hoe het te maken.

Op onze eigen website staat de kalender ook digitaal, kijk maar op www.pgemmenoost.nl. Daar staat iedere dag de nieuwste tip, een lezing, een tekst, een idee.
Doe mee, leef mee naar Pasen. We nemen 40 dagen tijd om ons voor te bereiden.

In Hofgeluiden staat tot Pasen iedere week een tip. Van harte aanbevolen, Door-Elske Cazemier.