V&T excursie naar Workum op 22 juni 2016

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen, Werkgroep Vorming & Toerusting

We hadden de culinaire afsluiting van ons jaar V en T al gehad, een geweldige middag met Alberta en het Leeuwerikenveld. Toch kregen Jan Bronda en Co Manrho het voor elkaar om ook nog een leuke dagtocht te organiseren naar Workum.

Met 29 man en vrouw ging het 22 juni richting Friesland. We kregen daar een erg interessante rondleiding van een gids in de Gertrudis kerk, waar o.a een heel stel schippers-, timmerlieden, bakkers-, boeren- en andere baren opgesteld stonden. Voor het laatst werd er nog één gebruikt in 1973. Er bleek veel te vertellen en te bewonderen in deze kerk, over de rijke stinkerds, het houtsnijwerk en veel andere bijzonderheden.

We waren intussen wel toe aan koffie. Die stond op ons te wachten op een steenworp afstand, met een heerlijke lunch met alles er op en er aan.

Zo waren we snel weer in staat om het Jopie Huisman Museum te gaan bekijken: Jopies Paradijs. De film was heel leuk en informatief, de schilderijen afwisselend. Zijn stijl van schilderen veranderde toen hij na zijn scheiding zich voelde als de oude afgedragen kleding die hij tot dan had bewaard  in zijn metaal- en lompenhandel. Zo nauwkeurig en precies werd zijn werk, allemaal met een eigen verhaal.

Co meldde daarna dat er ook een nieuwe galerie te bezoeken is: Zofier. Het was even lastig zoeken maar twee van de zeven auto’s vonden het. In een oude boerderij was veel te zien, zowel binnen als in de beeldentuin, van de exposanten van Zofier uit de afgelopen 10 jaar dat ze bestaan. Toch een extraatje. Zo was de dag weer rond en begonnen we tevreden aan de rit naar Emmen, met dank aan de chauffeurs en aan Co en Jan voor de organisatie.