V&T Lezing over Levenstestament en Erfrecht

Geschreven door B. Trip op . Geplaatst in

Jeroen Mikx, notaris in Emmen, over het Levenstestament en het  Erfrecht

We worden ouder, blijven langer in ons eigen huis wonen, de kinderen wonen (vaak) niet meer vlakbij. We willen zolang het kan zelfstandig beslissingen blijven nemen over onze financiën en onze medische zorg. En hoe het moet als we het zelf niet meer kunnen, ach dat zien we dan wel weer…. Tegen die tijd zien we wel…. zover is het nog (lang) niet…….

Het is echter belangrijk om vóóruit te denken, en nu zaken vast te leggen. In het levenstestament kunnen mensen zaken regelen voor de
tijd dat ze nog leven. In een levenstestament, of volmacht, worden uw wensen opgeschreven voor de situatie waarin u door ziekte of ongeval niet meer in staat bent om uw zaken zelf te regelen. U kunt dan iemand aanwijzen in wie u het volste vertrouwen heeft om uw belangen te behartigen. Uw wensen voor die situatie worden duidelijk vastgelegd en zijn dan ook bekend bij degene die u hebt aangewezen. De zakelijke kant wordt vastgelegd, maar in het levenstestament kunt u ook uw wensen op medisch terrein laten vastleggen.

De lezing van de notaris gaat daarnaast ook over het ‘gewone’ erfrecht. De verdeling van de erfenis. Daarvoor is het belangrijk om
iets te weten van de wet- en regelgeving. Zodat de afwikkeling achteraf gebeurt zoals u het tevoren had bedacht. Natuurlijk is er tijdens deze lezing alle ruimte om vragen te stellen.

Welkom!!