Schepershof exposities

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Expowand

Nederveen5In de komende tijd mogen hier schilderijen van  Dick Nederveen 1929 – 2013
worden tentoongesteld. Een bijzonder expositie omdat Dick een van de oprichters was van de expo werkgroep Emmen-oost. De werkgroep viert dit jaar haar 15 jarig bestaan.
Hij werd geboren in Rotterdam, en beleefde  in zijn jeugd al veel plezier aan het tekenen. Het werd zijn grote hobby. Naar de academie voor beeldende kunsten lag, ondanks zijn interesse en talent, niet voor de hand.
Na de verhuizing naar Emmen werd Dick in 1966 lid van de A.K.E., waar hij diverse cursussen volgde. In de zeventiger jaren begon hij, naast het tekenen, pas met schilderen. Hij nam les bij Edith Stoel en enige tijd bij DACA, de Drentse Academie voor Amateurs. Sinds 1989 voelde hij zich helemaal thuis bij SOUZA. In 1985 begon de groep als zelfstandig  onderdeel binnen de A.K.E. De naam SOUZA is gevormd uit SOUterrain waar de groep op ZAterdag schilderde.
Het schilderen is zijn hele leven belangrijk voor hem geweest. Het was bevrijdend. Muziek is, is naast de natuur, de belangrijkste inspiratiebron voor Dick geweest.
Hij werkte het liefst met olieverf, maar ook met pastelkrijt . De schilderijen hier getoond zijn uitgevoerd in olieverf.
Dick heeft veel op locatie geschilderd en getekend. Op vakantie maakte hij altijd schetsen die veelal tot schilderijen werden verheven. Zoals  bij deze expositie blijkt zijn er rondom Emmen ook schilderijen gemaakt.
Opmerkelijk bij deze expo is het schilderij “Windesheim” geschilderd met paletmes.

De expo groep toont u met veel waardering  schilderijen van een van haar oprichters .

Van links naar rechts ziet u:
1. Vennetje bij Wezuperbrug
2. Boom bij steile oever omgeving Ommen
3. Veenwal bij Emmerschans
4. Boerenweg bij Gees
5. Polonaise fantasie
6. Abstract à la Kandinsky
7. IJssel omgeving Olst bij hoogwater
8. Vissers in de Algarve Portugal
9. Landgoed Windesheim bij Zwolle bekend door de Broeders van het Gemene leven, Moderne Devotie o.a. Thomas à Kempis  ,   Postmoderne Devotie o.a. Mink de Vries
10. Drenthe pointillisme à la Seurat e.a.
11. Ecuador met Andesgebergte