Amnesty augustus 2021

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Canada: onderzoek de dood van 215 inheemse kinderen

Bij een voormalige kostschool voor inheemse kinderen in het westen van Canada zijn 215 stoffelijke overschotten van kinderen gevonden. De kinderen hadden nooit bij hun ouders mogen worden weggehaald.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 september 2021 naar de Canadese autoriteiten. Roep hen op om de dood van de inheemse kinderen te onderzoeken. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit te melden. Embassy of Canada,
H.E. Ms. Lisa Helfand, Sophialaan 7, 2514 JP Den Haag.
Inheemse volken nog altijd slachtoffer discriminatie en racisme
Kostscholen voor inheemse kinderen maakten deel uit van een koloniaal systeem om inheemse culturen, talen en gemeenschappen te verwoesten. De laatste school sloot in 1996 haar deuren, maar de inheemse volken van Canada worden nog steeds gediscrimineerd.
Een onevenredig groot aantal First Nation-, Métis- en Inuit-kinderen moet bij de jeugdzorg aankloppen. Er is veel geweld tegen inheemse vrouwen en kinderen, en inheemse mensen krijgen vaak te maken met racisme als ze in aanraking komen met de politie of de overheid.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.

 

Schrijfactie Nigeria : Stop de vervolging van journalist Jaafar Jaafar
Jaafar Jaafar is hoofdredacteur van de Nigeriaanse onlinenieuwssite Daily Nigerian. In 2018 publiceerde hij filmpjes waarin hij liet zien dat de gouverneur van de staat Kano smeergeld aannam. De gouverneur klaagde Jaafar daarop aan wegens laster.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 september 2021 naar de Nigeriaanse autoriteiten. Roep hen op om alle aanklachten tegen Jaafar Jaafar te laten vallen. Schrijf een kopij van de brief naar de ambassade, want ze hebben de plicht dit te melden. Embassy of the Federal Republic of Nigeria, H.E. Ms. Dr. Eniola Olaitan Ajayi, Wagenaar weg 5,
2597 LL Den Haag.
Intimidatie en dreigementen
Jaafar zegt dat overheidsfunctionarissen hem probeerden om te kopen en 5 miljoen dollar boden om de filmpjes niet te publiceren. Na publicatie werd hij door onbekende mannen in de gaten gehouden en ontving hij telefoontjes met doodsbedreigingen. In april van dit jaar wilde de politie hem ook verhoren op beschuldiging van het ‘aanzetten tot geweld’. Daarop vluchtte Jaafar naar het Verenigd Koninkrijk.
Klik hier voor de voorbeeldbrief.