Werkgroep V&T/Vorming en Toerusting

De werkgroep organiseert lezingen en activiteiten, niet alleen voor onze gemeenteleden uit Emmen-Oost maar iedereen die interesse heeft is welkom. De bijeenkomsten zijn zowel plek voor ontmoeting met elkaar als een inspiratiebron voor ons eigen leven. Ieder jaar proberen we de lezingen te schikken rondom een bepaald thema.
Dit jaar is het thema: Uw zorg, onze zorg. Dat is vanuit allerlei invalshoeken te bezien. Je kunt zorgen hebben om de aarde, je kunt zorgen voor de naaste, je kunt zelf zorgen dat iets goed verloopt of zorgen dat de toekomst er net iets beter uit gaat zien. Via die verschillende invalshoeken hebben we lezingen over o.a. gezondheidszorg, natuur, muziek, poëzie, religie en natuurlijk weer een mooie film.
In april hebben we een lezing in samenwerking met de ZWO, Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking. Het leek ons mooi om in de tijd vóór Pasen samen specifiek aandacht te geven aan hoe de organisatie KerkinActie (KiA) haar werk uitvoert. En persoonlijke informatie te krijgen van Evelien Vrolijk, medewerker van KiA over het project waarvoor we in die zes weken collecteren. We sluiten die middag dan af met een gezamenlijke Afrikaanse maaltijd, sober doch voedzaam.
In Op Weg van augustus/september voegen we een flyer toe met het volledig jaarprogramma.
We hopen daarmee meer mensen te bereiken dan alleen via de wijkgids.
Ons programma is ook te vinden op de website van Emmen-Oost www.pgemmenoost.nl

Alle lezingen zijn in de Schepershof, Het Waal 400, aanvang 14.30 uur.

U bent bij dezen van harte uitgenodigd!

Naast de lezingen organiseren we tussendoor een excursie of uitstapje. Die bedenken we op korte termijn afhankelijk van het weer en de mogelijkheden die zich voordoen. Via Hofgeluiden kondigen we ze aan, intekenlijsten liggen dan op de balie in de kerk.

Naast lezingen organiseren we tussendoor een excursie en/of uitstapje. Die bedenken we op korte termijn afhankelijk van het weer en de mogelijkheden die zich voordoen. Via Hofgeluiden kondigen we ze aan, intekenlijsten liggen dan op de balie in de hal van de kerk.

Leden van de werkgroep V & T
Annie Bos
Petra ten Cate
Jan Geleijnse
Hetty van der Kolk
Rien Middelburg

Verslagen van onze activiteiten vindt u op onze speciale activiteiten-pagina.

Overzicht lezingen en activiteiten in het seizoen 2018 – 2019

Woensdag 12 september

Geestelijke verzorging in het ziekenhuis met Wim de Groot

Wim de Groot werkt als Geestelijk Verzorger (GV) bij de Treantgroep in Emmen. In deze lezing wil hij ons meenemen in de wereld van de geestelijke verzorging in het ziekenhuis. Wat merk je er van als patiënt in het ziekenhuis. Heeft de huidige kortere opnametijd zijn werk veranderd? Naast het contact met patiënten heeft de GV ook verbinding met de artsen in opleiding. Op welke manier dat is, hoort u in de lezing.

Donderdag 18 oktober

Een bijzondere bij, de Gewone Sachembij met Anne Jan Loonstra

Anne Jan bestudeert al meer dan vijftien jaar wilde bijen en is o.a. medeauteur van het standaardwerk “De Nederlandse Bijen”.

De lezing van vanavond staat geheel in het teken van één bij, de Gewone Sachembij. Een prachtige, vroeg in het voorjaar verschijnende solitaire bij. Wanneer de meeste bomen nog in blad moeten komen is de Gewone Sachembij al druk bezig met nesten bouwen, voedsel verzamelen of op zoek naar een partner. Voor de pauze zult u kennis maken met hun biologie, levensbehoeften en verbondenheid met het landschap en over alle bedreigingen die er voor deze dieren bestaan. Met prachtige macrofoto’s en korte filmpjes. Na de pauze zal Anne Jan laten zien wat we zelf in onze eigen tuin kunnen doen om de Gewone Sachembijen te helpen.

Woensdag 28 november

De plek van religie in de muziek met Anton Stulp

Anton Stulp – dirigent van Chr. Mannenkoor Albatros.  Anton studeerde schoolmuziek, piano en koordirectie aan het conservatorium te Groningen. Hij was werkzaam bij Stichting Muziekschool Emmen. Naast ‘Albatros’ dirigeert hij diverse ensembles, treedt hij regelmatig op als begeleider en heeft hij vele arrangementen en composities op zijn naam staan. Anton kan boeiend vertellen over klassieke muziek. Al vertellend laat hij fragmenten horen zodat je het verhaal van de muziek zoals de componist het stuk heeft geschreven en bedoeld kunt beleven.  

Donderdag 24 januari

Over zorg met een goede afloop – Filmmiddag

Donderdag 14 februari

Poëziemiddag met Jan de Korte

Donderdag 14 maart

Kerk en Drenth met Wolter ter Steege

Donderdag 11 april

KerkinActie en KiA paasproject met een sobere Afrikaanse maaltijd met Evelien Vrolijk

Dinsdag 28 mei

Richting Ruiten Aa – Uitje met V&T

 nadere info volgt later

 

EN niet te vergeten:

Meditatief schilderen met Jan de Korte ‘Zorg en zorgen’
20 september, 25 oktober, 22 november, 31 januari, 28 februari en 28 maart van 19.30 tot 22.00 uur!