Amnesty september 2023

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie El Salvador: stop het vervolgen van onschuldige burgers

In maart 2022 stelde de overheid van El Salvador de ‘State of Exception’ in, met als doel bendegeweld te bestrijden. In de realiteit leidt deze ingreep tot het schenden van mensenrechten. Meer dan 60 duizend mensen zijn opgepakt en vastgezet zonder eerlijk proces. Soms omdat ze een crimineel verleden hebben, een tattoo hebben of gewoonweg uit een arme buurt komen.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de president van El Salvador. Stuur een kopie van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven Adres: Embassy of the Republic of El Salvador, Riouwstraat 137,2585 HP Den Haag. Roep hen op om de ‘State of Exception’ te beëindigen en mensenrechten niet meer te schenden.
Basisrechten kwijt
Binnen de ‘State of Exception’ vervalt het recht op een aantal basis mensenrechten zoals het recht op juridische verdediging. Het gevolg is dat ongeveer 2 procent van de bevolking van El Salvador vast zit in overvolle gevangenissen. De gevangenissen zijn daarnaast in zeer slechte staat.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Rusland: geef Irina Danilovich medische zorg

Verpleegkundige en activist Irina Danilovich bracht misstanden binnen de gezondheidszorg op de Krim naar buiten. In april 2022 werd ze ontvoerd door de Russische veiligheidsdienst. Ze werd gemarteld om een bekentenis af te dwingen. Dat lukte niet, dus plaatsten ze explosieven in haar eigendommen. Daarvoor kreeg ze 7 jaar cel opgelegd.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 oktober 2023 naar de autoriteiten van Rusland. Stuur een kopij van de brief naar de ambassade, want ze hebben de plicht dit door te geven. Adres: H.E. Alexander Vasillievich Shulgin, Embassy of the Russian Federation, Andries Bickerweg 2,2517 JP Den Haag. Roep hen op om Irina Danilovich onmiddellijk vrij te laten en haar dringend medische hulp te geven.
Hongerstaking
Het gevangenispersoneel weigert Danilovich goede gezondheidszorg te geven. Ze is bijna doof door een blijvende oorinfectie. Daarom ging ze in maart 2023 in hongerstaking. Ze werd voor even naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze spoedeisende hulp nodig heeft. Die wordt tot op de dag van vandaag niet gegeven.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.