Amnesty april 2024

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Schrijfactie Egypte: geef Hashad een goed kunstbeen

De 26-jarige Oqba Hashad uit Egypte zit al bijna 5 jaar onterecht vast.

 

Hij wordt gestraft voor het werk van zijn broer. Die deed onderzoek naar mensenrechtenschendingen. Hashad verloor als kind een deel van zijn been en kan zonder prothese niet lopen. Hij had dus een groot probleem toen zijn prothese in de gevangenis brak. Bijna 2 jaar lang kreeg hij geen nieuwe. In januari van dit jaar kreeg hij er eindelijk wel één. Maar die heeft de verkeerde maat en is dus onbruikbaar.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 mei 2024 naar de autoriteiten van Egypte. Stuur een kopie van de brief naar de ambassade, want zij hebben de plicht dit door te geven. Adres :Ambassade van de Arabische Republiek Egypte, Hatem Elsayed Mohamed Kamaleidin, Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag. Roep hen op om Oqba Hashad onmiddellijk vrij te laten en in de tussentijd de juiste medische zorg te geven.

Gemarteld en mishandeld

Hashad heeft al heel wat doorstaan in de gevangenis. Hij werd geslagen en kreeg elektroshocks en mocht lange tijd met niemand contact hebben. Ook krijgt hij geen medische zorg voor het resterende deel van zijn been. Hashad zou überhaupt niet in de gevangenis moeten zitten. Zijn wrede behandeling is enkel en alleen een vergelding voor het activisme van zijn broer
Klik hier voor de voorbeeldbrief.

Schrijfactie Jemen: laat journalist Ahmad Maher vrij!

Agenten pakten in april 2022 journalist Ahmad Maher uit Zuid-Jemen op. Ze martelden hem met elektrische schokken en waterboarding en deden alsof ze hem gingen executeren. Ook dreigden ze zijn vrouw en dochter iets aan te doen. Zo dwongen ze hem te ‘bekennen’ dat hij betrokken was bij een aanval op een politiebureau. Het gaat erg slecht met Mahers gezondheid. Hij heeft dringend medische zorg nodig voor verwondingen die hij opliep door marteling.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 mei 2024 naar de autoriteiten in Zuid-Jemen. Roep hen op Ahmad Maher onmiddellijk vrij te laten en medische zorg te geven. Hij mag nog altijd geen contact hebben met zijn advocaat.

Geen eerlijk proces
Maher is aangeklaagd voor het verspreiden van nepnieuws en het vervalsen van identiteitsbewijzen. Hier is geen bewijs voor. Maar hij krijgt geen eerlijke rechtszaak.

Klik hier voor de voorbeeldbrief.