Eeuwigheidszondag 2023

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

 

 

Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar gedenken we de mensen die in onze gemeente gestorven zijn. Zoals men vroeger zei: “de mensen die ons  voorgingen”. De teksten die centraal staan zijn      Jeremia 29: 11-14a en Matteus 5: 1-5.  Hierin klinkt door dat de Eeuwige het geluk van de mensen voor ogen heeft en dat we zullen vinden als we met hart en ziel zoeken. Jezus zegt in zijn rede op de berg dat mensen die verdriet hebben getroost zullen worden. Maar hoe laten we ons troosten en wat is troostend? En hoe ziet geluk er uit als we toch ook verliezen?

Op de tafel staan 29 kaarsen met de naam van de overleden mensen. In de schalen staan waxinelichtjes, aangestoken door gemeenteleden, om dierbaren en anderen te herdenken. De schikking is speciaal voor deze dienst gemaakt.

 

 

 

Uitleg bij de Schikking Eeuwigheidszondag

naar. Matt.5 vers 4
– Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. NBV 21
– Het echte geluk is voor mensen die verdriet hebben. Want God zal hen troosten. BGT
Jezus onderwijst de mensen tijdens een toespraak op de berg. Daarin keert Jezus de wereld om en zegt dat het ware geluk niet zit in wat wij in onze wereld verheerlijken maar juist in het kleine, het ongemakkelijke, het lastige: deel wat je hebt, wees vriendelijk, wees de mindere in een conflict en ervaar, doorleef het verdriet en herken de troost die Jezus en de mensen om je heen bieden in die donkere tijd. Ze omarmen je.
Schikking
We zien een verhoging met daarop overhangende treurende takken: het zijn de mensen om je heen: familie, buren, een geloofsgemeenschap. Daaronder een solide stronk (wat voorafging) met daarin een kleine alleenstaande bloem die zich probeert op te richten (het moment van nu).