Ketikoti

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Ketikoti – start van een herdenkingsjaar over de afschaffing van de slavernij

Op 1 juli is de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Het Verbreken van de ketenen van de slavernij in 1863 – Ketikoti genoemd in het Surinaams- is een bijzondere herdenking dit jaar. Ook de koning zal bij de nationale herdenking in Amsterdam zijn.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slaven eindelijk vrij waren. Na de officiële afschaffing in 1863 moesten ze nog tien jaar werken om hun vroegere ‘eigenaren’ schadeloos te stellen.
De synode van de Protestantse Kerk in Nederland nodigt ons allemaal uit om dit te herdenken en te vieren in een dienst. Op de website van de PKN kunt u meer lezen, kijk hier. Dit weekend start een heel jaar met activiteiten die hierbij stilstaan. In de dienst van 2 juli herdenken we dit in de Schepershof ook.
Het is belangrijk om hierbij stil te staan. De gevolgen van de koloniale verhoudingen van vroeger spelen nog heel vaak een rol in het dagelijks leven van mensen, ook al merken wíj dat misschien niet altijd. Door na te denken en met elkaar in gesprek te gaan over het verleden leren we allemaal wel iets nieuws.
Op de foto´s een monument op Curaçao. Daar kwamen de mensen aan die uit Afrika waren gehaald en waar ze verkocht werden. Een gebalde vuist met een gebroken hand-of voetboei!