V&T 12 oktober 2022

Geschreven door J. Wijnholds op . Geplaatst in Algemeen

Deze middag hadden we geluk. Johan Withaar hadden we kunnen strikken voor V en T om ons wat meer te vertellen over het ontstaan van de Emmerhout. Hij beheert de website Historisch Emmen en geeft ons deze middag een voorproefje op het boek dat hij mede gaat samenstellen over de achtergrond en de opbouw van  Emmerhout. De koffieruimte in de Schepershof zat helemaal vol.
Hij nam ons mee naar de Steentijd van de Jagers  want ook toen leefden hier al mensen. Er zijn stenen bijlen gevonden op een plek aan de Marel die aangeduid wordt als een Creswellian site. Daarna kwamen de boeren en ook van die eerste boerderijen zijn overblijfselen gevonden in wat nu het centrum van de Emmerhout is, net als de urnen in een grafheuvel op de plek van de Eekharst.
Maar pas in 1139 zijn er de eerste geschreven berichten waarin ‘Emne’ genoemd wordt. Daarna vermeldt het Klooster in te Apel in 1490  haar bezittingen in Emmerholt. Er leefden toen meer wolven als mensen in deze streek.
De eeuwen daarna  werd het hier door de landbouw en het kappen van bomen meer struiken en zand. De eerste plaggenhutten kwamen. Daarna werd er toch ingezet op meer bomen en werd er flink zaad van dennen gezaaid.
Veel later, pas in 1963 , kwam er het plan om 50 ha bos te kappen voor de opbouw van de Emmerhout. De Emmermeer was er intussen al net als Angelslo.
Emmen wilde van het plattelandsdorpje een industrieel gebied maken, door decentralisatie een open groene stad. Dat plan voor de 50 ha houtkap stootte op flink verzet en alternatieve oplossingen, maar na wijzigingen in de plannen ging het toch door. Emmen kreeg bussen vol bezoek om die bijzondere woonwijk te bewonderen waarin veel aandacht voor leef- en woonklimaat was. Het bijzondere was ook dat stedenbouwkundigen, architecten, gemeente èn de aannemers samen gingen werken aan dit mooie project  Emmerhout.
In 1967 werd het eerste huis aan de Laan van de Eekharst  feestelijk geopend en werden hier de eerste stappen niet door de burgemeester maar door een klein jongetje gezet dat er tussendoor geglipt was. Het is en blijft een mooi opgezette woonwijk.