Activiteiten werkgroep V&T

Met V en T het Veenland in...

Kunnen we voor deze zomer nog iets bedenken voor onze gemeente, vroegen wij ons in mei af tijdens een overleg van V en T. De zomer is lang, vooral als je ouder bent en wat minder goed ter been. We besloten tot een arrangement in het Bargerveen. Gisteren, 24 augustus,... lees verder »


Afsluiting van het Lutherseizoen

Het werd even druk deze week. Afgelopen woensdag  hebben Wim en ik de hele dag in de keuken doorgebracht, weliswaar om de beurt want met z’n tweeën kun je er je kont niet keren. Wim maakte een flinke serie  gehaktballen voor de Luthermaaltijd die we in de Schepershof gepland hadden.... lees verder »


Zingen met Kleijer - 25 oktober 2016

Kleijer1

Opnieuw een mooie middag van V en T in de Schepershof op 25 oktober: Zingen met Kleijer.

Reinier had een mooi verhaal bij zijn liederen. Co zat achter het orgel.

Op zijn tafeltje voorin de kerk had hij heel veel boekjes neergelegd. We begrepen de bedoeling niet….totdat hij een uitleg gaf over... lees verder »


Courage! de moed van Ida Gerhardt

Op 18 februari organiseerde werkgroep V en T een gedichtenmiddag met Jan de Korte over gedichten van Ida Gerhardt (1905-1997). Het werd opnieuw een mooie middag. Jan had zelfs een biografie van haar uit de bibliotheek gehaald. Een bijzondere dichteres die zich verwant voelde aan de dichter Leopold.

We hebben een... lees verder »


Afsluiting van dit seizoen met Verhalen over Brood

2015-05-07 17.24.45 (Thumb)

Op 7 mei vond de laatste bijeenkomst van de werkgroep Ontmoeting en Inspiratie plaats. Het is bekend dat zo’n middag wat extra’s heeft. Er waren dan ook meer dan 50 mensen komen opdagen. Bakker Kolkman kwam met alle plezier ons vertellen over Brood, want het hele seizoen ging het over verhalen in allerlei... lees verder »


Verhalen over de Natuur, 23 april 2015

De middag met ‘Verhalen over de Natuur’ op 23 april 2015 door onze eigen hovenier Rien Middelburg werd een middag met diepgang over wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Hoe beleven we de natuur en wat betekent die natuur voor ons. In Emmen zijn we bevoorrecht met zoveel... lees verder »


Middag met Anton Stulp op 12 maart 2015

En… toen was het zover. We hadden Anton Stulp, dirigent en kenner van de Matthäus, gevraagd om aan ons nu het 2e  gedeelte van de Passion uit te leggen.
Eerder heeft hij ons al het 1e deel uitgelegd. Het stuk is te lang om in één middag uit te kunnen leggen,... lees verder »

Poëziemiddag 17 februari 2015

Wat een mooie middag hadden we, die 17e februari 2015, in de gezellige ruimte in de Schepershof. Midden twintig mensen waren op de Poëziemiddag afgekomen die dhr Haveman met ons zou beleven. Hij leerde ons kijken naar de bedoeling van de dichter en hoe wij die kunnen meebeleven op... lees verder »


Verhalen achter foto’s op 20 januari 2015

IMG_2066 (Small)20 januari hadden we een bijzondere middag , georganiseerd door de Werkgroep Ontmoeting en Inspiratie, kortweg O en I. Het onderwerp van deze middag waren de verhalen achter foto’s. Een viertal mensen uit onze gemeente Emmen- Oost  werd door Rien geïnterviewd, terwijl er met de beamer foto’s uit hun leven getoond werden.

Willem Seldenthuis beet de spits af. Zijn werkzame leven begon in Utrecht bij Werkspoor. Door Werken en Leren ontwikkelde hij zich enorm en kwam uiteindelijk door het feit dat Holvrieka Emmen hem een huis te bieden had hier terecht. Zijn creativiteit ontwikkelde zich zijn hele leven door. Hij is een kunstenaar met houtsnijwerk en wij kennen allemaal zijn prachtig getekende karikaturen. Engelien die wij vooral kennen als kosteres van de Voorhof bleek vooral haar voetsporen te hebben in de jeugdopvang. Wat een waardevol leven waarvan wij anders niet hadden geweten.

Co Manrho vertelde even later met veel humor over zijn werkzame leven bij de gemeente Emmen en zijn muzikale gave die zijn hele leven zo’n grote rol speelde. Het speciale koffertje met orgel, ooit in Amsterdam op de kop getikt, bracht hij mee en begeleidde ons zingen ermee. Prachtig!

Na de pauze kwam mevr. Van de Lichte aan bod, alleen was de 91 jarige vanwege haar broze gezondheid niet in staat om er zelf bij te zijn. Gelukkig had Rien haar van te voren geïnterviewd. Zo zagen we haar voor ons als meisje opgroeien in een onderwijzersgezin. Haar hele leven zou ze met het onderwijs verbonden blijven.

Vier heel verschillende levens in een notendop. Al met al een middag met leerzame en inspirerende levensverhalen.

Ds Janneke de Valk besloot deze middag met een verhaal over drie bomen, alle drie hadden ze een afgebroken tak. Ze liet zien hoe deze drie bomen er op zo’n verschillende manier met dit verlies omgingen. De eerste verpieterde, kon het verlies niet aan. De tweede ging gewoon verder of er niks aan de hand was. De derde treurde er meer dan een jaar over en begon er na opnieuw te leven. Je kunt je voorstellen dat ze hiermee de mens bedoelde die een verlies te verwerken krijgt.

Na een tijdje was de eerste boom klein gebleven, de tweede lag ontworteld door een storm, maar de derde was opnieuw gaan groeien en zag er sterk en vol leven uit, een verhaal dat je bijblijft.

 

Koken met de TV kok Roel Kuper op 11 november 2014

Deze keer is voor het thema Verhalen van de Werkgroep Ontmoeting en Inspiratie de bekende Drentse kok  Roel Kuper naar onze Schepershof gekomen. Het werd een mooie middag, de middag met Verhalen over de recepten van vroeger en nu. De opkomst was geweldig, ongeveer 40 mensen, ja… ook heel wat mannen waren van de partij. Wij hoorden en zagen weer voor ons hoe onze ouders een halve dag druk waren om een maaltijd op tafel te krijgen, terwijl onze kinderen dat in zo’n 20 minuten doen.. De slacht werd aangehaald en het wecken.

Roel bleek een geanimeerd verteller. Tijdens een korte pauze kwam er een quizje op de tafels. Wisten jullie dat een mandoline naast een muziekinstrument ook een soort schaaf als keukenattribuut kan zijn? Roel had het geval bij zich.

De topper van de middag was het moment dat we onder Roels leiding hapjes gingen maken met een voorraad kaas, paté en veel soorten fruit. Het werden behalve lekkere hapjes ook een lust voor het oog. Tot slot kregen we nog gerookte zalm en forel om de heel dunne plakjes stokbrood mee te beleggen, versierd met dille. Nee… toen we thuiskwamen hoefden we niet meer aan tafel.

Mooie ontspannen middag voor iedereen! De foto’s van Co laten dat zeker zien.

 

Excursie Beatrix in beelden

Op donderdag 11 september brachten we een bezoek aan de Havixhorst in de Wijk, waar prachtige beelden van koningin Beatrix stonden (75 stuks). De rondleiding door de beeldentuin stond onder leiding van een gids. Na afloop was er een Koninklijk Café Arrangement. Hierna bezochten we het kerkje van IJhorst waar een tentoonstelling van kunstwerken was. Deze middag was georganiseerd door de commissie Ontmoeting en Inspiratie (V&T).

[Not a valid template]

 

Het jaarthema voor seizoen 2013-2014 was “Vrucht van de Geest”

De Geest die inspireert en kracht geeft en waarvan we de vruchten gebruiken. De vruchten van de geest, met of zonder hoofdletter. Iedere maand belichten we een ‘geestesvrucht’, iedere maand in de eredienst door onze predikanten. Iedere maand een activiteit, we horen ervan in lezingen, we gaan ervan zingen, we gaan het zien en proeven, we staan erbij stil en we komen in beweging. En dat allemaal door de kracht die de Vrucht ons in verschillende situaties biedt.

Het jaarprogramma geeft een overzicht van de activiteiten voor het winterseizoen 2013-2014. De verschillende activiteiten worden ook aangekondigd in de agenda op deze website. Voor de lezingen vragen we een vrijwillige bijdrage van € 1,00. De excursies en spontane uitstapjes die we tussendoor spontaan organiseren kondigen we aan op de zondagsbrief Hofgeluiden. De intekenlijsten liggen dan in de hal van de kerk. We sluiten het seizoen af met een feestelijke middag, waar we van de vruchten gaan proeven. Met Hemelvaart en Pinksteren doen we mee met Feest van de Geest.

Hieronder een impressie van een aantal van onze voorgaande activiteiten

Afsluiting 15 mei 2014
En zo was het al weer de laatste middag, georganiseerd door onze werkgroep V en T (vorming en toerusting), dit keer een gezellige afsluiting met een knipoog naar de Vruchten van het land.

Er werden smoothies gemaakt, appelcake gebakken, en allerlei noten en vruchten bij een (vruchten) drankje aan het eind. Ontmoeting is ook één van de doelstellingen van zo’n middag en wat hebben we al mooie ontmoetingen gehad.
Een gedichtenmiddag, de stolpersteine, Daniel Rouwkema met liederen uit het nieuwe liedboek, een lezing over de Dode Zeerollen , gevolgd door een excursie naar het Drents Museum in Assen waar die Dode Zeerollen te zien waren.
En een middag over respijtzorg. Iedere maand was er wel iets van je gading. En bij deze afsluiting liet Rien ons kennismaken met veel nieuwe informatie over de natuur. Veel planten zagen we voorbij komen, de bestuiving door vlinders en bijen, hoe lang zaden hun kiemkracht behouden. Wisten jullie dat zaad van klaprozen na 20 jaar nog kiemkracht heeft?
Hij zorgde er goed voor dat iedereen mee kon denken door de groep in kleine groepen te splitsen die samen gingen brainstormen over de antwoorden op zijn vragen.
Tot slot liet hij ons een kort filmpje zien over compassie. Op allerlei manieren zagen we mensen elkaar helpen door net op tijd een handje uit te steken.
Erg leuk.

Verslag van Stolpersteine op 24 april 2014
Stolpersteine—om mensen niet letterlijk te laten struikelen, maar met hun hoofd en hart.

Vandaag, 24 april 2014, hadden we in onze gemeente Emmen-Oost een lezing over Stolpersteine. Klaas Hoogeboezem, oud docent van het Hondsrugcollege, hield een indrukwekkend betoog met beamer. Van de 200 joodse mensen die ooit in Emmen woonden zijn er 138 vermoord in de 2e W.O. Om hen niet te vergeten zijn ook in Emmen stolpersteine voor de huizen van de joodse inwoners gemetseld.
Ze zijn 10x 10 cm en gemaakt van messing. Op elk is de naam letter voor lettertje in gestansd  van degene die hier gewoond heeft met geboorte- en sterfdatum en het vernietigingskamp. Een van de dames die er waren had persoonlijk haar buurmeisje van 17 zien wegvoeren met haar jonge broertje.

Tot slot pakten we de fiets of auto en maakten onder leiding van Klaas Hoogeboezem een wandeling langs verschillende huizen in het centrum van Emmen. Van alle personen wist hij het verhaal te vertellen over wie ze waren en hoe het een en ander gelopen is. Op 2 oktober 1942 is er in Emmen n.l. een razzia gehouden waarbij alle joden zijn opgepakt. Bijna niemand heeft de oorlog en het kamp overleefd. We eindigden de middag in de synagoge die nu van de gemeente is en in stand gehouden wordt. Alle mannen onder ons droegen uit eerbied een keppeltje die bij de ingang in een bak lagen en Klaas  hield hier het slot van zijn  betoog. Een boeiende middag.

Bezoek aan het Museum in Assen, expositie van de Dode Zeerollen

High Tea ter gelegenheid van ons 5 jarig lustrum

Excursies naar R.K. kerk in Assen, kerken in het Groninger land (o.a. Leens en Pieterburen) en de Synagoge in Enschede